Intervju med Mattias Gustavsson från Dungen, Life on Earth!, Our Solar System

Jag har äran att få presentera en intervju med en musiker som är med i olika akter utav den bästa musiken som Sverige fått senaste åren. Det är Mattias Gustavsson som spelar eller har spelat i Life on Earth!, The Works, Amazing, Mylla och nu senast med AnnaMy. Men framför allt känd som basisten i Dungen där han tillsammans med trummisen Johan Holmegard, Reine Fiske och Gustav Ejstes skapar magi.

Jag minns första gången jag hörde debutalbumet från Life on Earth! Look!! There is…, och kort därpå såg dom spela i Vintervikens Trädgård i Stockholm, detta var 2007. Det var en ren glädje och spelyra och Mattias Gustavsson visade sig med flera olika instrument, en skön sångröst, väldigt intimt, men också väldigt hårt och illsinnad under en längre improvisation med text och musik. Där han i mitt minne förvandlades till en frenetisk predikant och hårt satte en närvaro i publiken. Life on Earth! har släppt två album och bägge är väldigt bra svensk psykedelia-och folkmusik.

Vad har hänt sedan senaste plattan A Space Water Loop 2009?

– Sommaren 2009 åkte jag runt och spelade i USA, mestadels solo, men på underbara Henry Miller Library i Big Sur fick jag hjälp av Mia Doi Todd och Andres Renteria som var med när jag spelade in första skivan (som till hälften spelades in hemma hos Mia i LA). Vi var även över till USA en andra gång inbjudna med hela bandet till en filmfestival i konstnärsstaden Marfa ute i Texas öken och jammade i en vecka. Det var även då eminente trummisen Moussa Fadera (numera i The Amazing) ersatte lika eminente Johan Holmegard.

2010 släppte vi Blomkraftens Frukt, en 7″ på Subliminal Sounds med tre låtar på svenska, och 2011 släppte vi The Perfect Spot, en 10″ vinyl på min label ÅÄÖ Fonogram. Jag är tyvärr värdelös på marknadsföring, som du märker eftersom du missat att dessa släppts, jag är nog för upptagen med att spela musik. Det finns ytterligare ett album inspelat som dock ligger osläppt och skräpar på en hårddisk.

Varje session är en ritual där vi strävar efter att genom speglingen i vårt solsystem manifestera den utopiska viljan, det fullkomliga samspelet och egots upplösning, men genom detta i slutet återuppstå som starkare individer rotade i samhörigheten med både kaos och kosmos.

Life on Earth! - A Space Water Loop 2009.
A Space Water Loop 2009.
Life on Earth! - Look There is... 2007.
Look!! There is Life on Earth! 2007.

Du spelade på Psykjunta med Dungen och AnnaMy och kom upp på scenen när Mylla gjorde en festlig och energisk spelning. I vilken grupp är du mest aktiv inom nu? Och hur ser det ut kommande tiden för din del med musiken?

– Jag har sedan ett år tillbaka en duo som heter AOP tillsammans med Martin Fogelström, Life on Earth!’s (och The Works) gitarrist. Tidigare i vår släppte vi en split 7″ med vår amerikanska vän Sophia Knapp som även finns på Spotify o dyl. Vi var och gjorde ett par spelningar i NYC i maj i samband med releasen av dokumentären om The Source Family, vår absoluta favoritsekt. Vi fick äran att tolka deras egna musik inför medlemmar ur sekten bland annat i en före detta scientologikyrka i Harlem!!! Förhoppningsvis är en av dessa låtar på väg att släppas nu också. Och snart kommer det nog en EP i väntan på ett album.

Parallellt med detta är jag med i Vårt Solsystem som är ett flytande konceptuellt kollektiv. Varje session är en ritual där vi strävar efter att genom speglingen i vårt solsystem manifestera den utopiska viljan, det fullkomliga samspelet och egots upplösning, men genom detta i slutet återuppstå som starkare individer rotade i samhörigheten med både kaos och kosmos. En synergistisk väg till katharsis! Det brukar bli en skön mix av space rock, kraut och psykedelia. Vi har spelat ganska mycket i stockholmstrakten det senaste året och det släpps en liveskiva i slutet av oktober på det amerikanska skivbolaget Beyond Beyond is Beyond Records, som specialiserar sig på psykedelia.

Jag har även precis börjat spela med The Hanged Man som är Rebecka Rolfart’s (Those Dancing Days, Vulkano) nya skapelse, och det hoppas jag att alla kommer få se och höra mer av den kommande tiden. Och så blir det väl förhoppningsvis en ny skiva med AnnaMy snart.

I övrigt har jag varit med och spelat lite med Me and My Kites vars debutalbum släpptes på ÅÄÖ Fonogram i våras, och det hoppas jag att det blir mer av också. Och så ska det spelas in lite andra skivor som än så länge är lite hemliga.

Det är känt vid detta laget att det finns en grupp människor i Stockholm som spelar med varandra i olika konstallationer, jag tänker på Mylla, Amazing, Dungen, AnnaMy med mera. Hur och när började ni i Stockholm att samlas ihop och spela denna musik?

– Jag vet inte riktigt! Jag träffade Gustav Ejstes 2000 eller nåt och vi insåg att vi gillade samma musik. Och sen träffade jag The Works/Mylla-folket 2003 och sen började vi alla dela replokal ett tag. 2008 var jag med och producerade Lisa o Piu’s första skiva och sen dess har vi blivit vänner och spelar med varann, och det ena leder till det andra, så träffar folk varandra och vill spela och så fortsätter det förhoppningsvis. AnnaMy såg jag när hon spelade för ett par år sen och jag föreslog att vi skulle sjunga tillsammans och på den vägen är det med det. Världen är ju oändlig, men inte särskilt stor om man är nyfiken.

Det räcker med en SM57’a, ett enkelt ljudkort och en dator så är det bara att köra. Det viktigaste är ju öronen och smaken.

När du skriver och spelar in musiken, är det speciella platser eller studios som du söker dig till? Tänkte främst på ljudbilden i dom ovan nämnda banden, har du/ni ett slags tempel för att få fram det?

– Det räcker med en SM57’a, ett enkelt ljudkort och en dator så är det bara att köra. Det viktigaste är ju öronen och smaken. Och hur man väljer att mixa. Alla dessa band har ju spelat in i alltifrån sovrum till lyxiga superstudios, så det går inte att säga något generellt knep. Eller ja, kanske att man inte ska ha dämpade trumskinn. Men inte ens det är sant. Det finns inga regler.
Men min favoritstudio är nog ändå Silence-studion i Koppom, Värmland. Inte för att den har den bästa utrustningen utan för att den erbjuder den bästa atmosfären. Man är helt ostörd och kan bada och leka i skogen och ha kul utan att någon kommer och avbryter festen.

Vad har du lyssnat på senaste tiden, vilken musik eller icke-musik har inspirerat dig?

– Människor är alltid största inspirationen. På gott och ont. Det är dom som gör mig kär, och dom som gör mig förbannad. Och sen är det ju väldigt inspirerande med livet i sig. Jag försöker alltid påminna mig själv om hur sjukt det är att vi finns.
Musikmässigt är jag värsta svullot. Äter allt! Just nu Nick Nicely, Gary Numan, Ariel Pink, Tame Impala, Björk, Haim, Chairlift, Syket, Uran GBG, Teardrop Explodes, Alice Coltrane, John Coltrane, Todd Rundgren, Soft Machine, Promise and the Monster etc etc etc etc…..

På Life on Earth!’s webbsajt beskriver du musiken som Dionysisk snarare än dekadent. Det jag tycker stämmer in på er musik. Kraften för extas, spontanitet och ett förhöjande av medvetenhet är musikakten – som syftar till att befria publiken från självmedvetenhet, rädsla och förtryck för det levande. Väldigt mycket shakti i vediska termer. Kan du mer beskriva det du håller på med och vill få utlopp för?

– Jag vill förlora mig i nuet och vill att så många som möjligt rycks med. Det gäller hela tiden, inte bara när jag spelar musik!

Vart kan läsarna få lyssna på det du gjort och vart kan dom köpa eventuell CD eller vinyl som så många hellre vill ha?

– Spotify förslagsvis. Där finns Life on Earth!, AOP (med Sophia Knapp), The Works och snart Vårt Solsystem. Och även AnnaMy, Me and My Kites, Mylla, Lisa o Piu, Dungen, Anna Järvinen och sånt som jag varit inblandad i på ett eller annat sätt.

Skivor kan köpas genom att man mejlar mig: info@lifeonearthmusic.com Eller om man beställer nånstans på nätet via Subliminal sounds. Eller så går man till en skivaffär, och finns dom inte inne ber man dom ta in dom. Som förr i världen.

Tack för intervjun & lycka till!

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *