Трудно быть богом (Hard to be a God)

Regn, fukt, mögelskador i träfasaderna, lera, skit, svett, moln, dimma, snortorkning, blod, inte minsta hygien – allt i svartvitt. Hard to be a God av Aleksei German (1938 – 2013) är som en filmatiserad blandning av horror vacui och Hieronymus Bosch helvetesmålningar, som pågår i hela tre timmar. Så ser denna medeltida värld ut på en annan planet där varelser som liknar människan är i vad som kan liknas vid Europas medeltid. Till den planeten som enligt jordens standard ligger cirka 600 år efter, har det sänds ut 30 forskare som ska på något sätt leda civilisationen i rätt riktning. Filmen är en typisk skildring av det äckliga medeltiden i svart och vitt – vilket är en kontrast till hur den färgglada medeltiden egentligen var.

 

Hard to be a God by Aleksei German.

 

I filmen skildras det omöjliga uppdraget av att konstruera en civilisation, i detta fall på en planet där skolade människor avrättas och böcker bränns. Filmen är baserad på science fiction boken av bröderna Arkady och Boris Strugatsky, vars verk också gav inspiration till filmen Stalker av Andrey Tarkovsky. Att känna till historien i boken gör det lättare att göra ett sammanhang i denna film som inte är linjär eller en kronologisk. Filmen kan ses i 20 minuter, en timma eller helt igenom. Det sker ingen utveckling och som först nämnt är det en hemsk värld och poängen i filmen kommer fram väldigt klart och tydligt. Men det är ett fantastiskt arbete med kameran och kostymera, hela inspelningen som är storslagen. Jag rekommenderar filmen för alla som är intresserade av den som film i sig självt, om ni får chansen. Jag satt igenom hela filmen och av någon konstig slump luktade jackan till personen som satt bredvid mig, eld, brasa, rök – något som förstärkte den äckliga känslan i filmens smutsiga värld.

Filmen spelades in mellan 2000 och 2006 och fick göras färdigt av Germans son och fru då han gick bort innan filmen var klar. Notera att det också finns en tidigare filmatisering av boken vid namn Es ist nicht leicht ein Gott zu sein (Hard to be a God) från 1989, regisserad av Peter Fleischmann.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.