Skivbutiken Galaxy Gramophone Records i Göteborg

I början av september gick jag runt i stan och letade efter något ställe som hade bra CD, för min roadtrip till Bergen. Det finns en skivbutik jag gått förbi sedan tonåren men aldrig gått in i och som alltid strålat ut färgstark etno, reggae och afro känsla. Inte för att jag har något emot musiken, men jag konsumerar den inte på samma sätt som annat. Denna gången såg jag en rocktyp stå vid kassan och märkte att något hade hänt med stället. Så för första gången steg jag in i lokalen och märkte att halva lokalen nu var tillägnad klassisk rock, med nya och begagnade vinyler i total majoritet. Jag bytte till mig musik för vägarna och allt var totalt okej.

Skivbutik och allmän mötesplats för sällskapssjuka audiofiler.

– Martin Isaksson

Galaxy Gramophone Records. Photo: Sanjin Đumišić.

Två månader senare kom jag förbi butiken igen för att kolla läget. Det visar sig att Martin Isaksson har haft skivbutiken i denna lokal i något över ett år nu, så jag känner mig inte helt bortom omslaget som inte stigit in tidigare. I utbudet finns massor av olika slags rock, så som hårdrock, psykedelisk rock och allt det där sent 60 och tidigt 70-tal. Väggarna är väldigt dekorerade av klassiska album och artister, men Martin säger hur han också fokuserar på lokala artister, något som han känner är viktigt. Göteborgare är mer vågade och lokalpatriotiska i sin musiksmak och musikkonsumtion än landet i övrigt.

Galaxy Gramophone Records. Photo: Sanjin Đumišić.

Vi pratade om trender och Martin säger hur tydligt det blir när en större tidning eller media marknadsför något att fler tydligt frågar efter just det. På så sätt är den större vinylförsäljningen enligt honom ett resultat av om och hur mycket kapital, promotion och målsättning som sätts in för ett släpp/återsläpp. Då gäller det för butikerna att följa med i detta bredare segment, jämfört med kunder som har mer snävare smak.

Nu när hösten är snart slut för nalkande bitter kyla så känner jag att en ny plats i stan visat sig. Musikprofilen är i min smak, jag har skaffat bra musik där och kommer göra det igen. Så kolla in detta ställe som finns nära Vasaparken på Engelbrektsgatan 3, 411 25 Göteborg.

Sanjin Đumišić, Galaxy Gramophone Records.Galaxy Gramophone Records. Photo: Sanjin Đumišić.Galaxy Gramophone Records. Photo: Sanjin Đumišić.Galaxy Gramophone Records. Photo: Sanjin Đumišić.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.