Andreas Pavel – Från Stereobelt till Walkman

Att ta med sig musik, att ha ett soundtrack i sitt liv, att kunna göra det vi alla gör idag föddes fram i en uppfinning som kallades Stereobelt. Det var designat av Andreas Pavel, en tyskbrasilienare som arbetade inom utbildningstelevision och inom bokförlag. Där han ville komma ut och runt censur, och dålig information som rådde på den tiden, med vettiga idéer. Liksom alla idéer gror ett tag och föds inte på en dag började Andreas på sent sextiotal gå in för att kunna ta med musik. Han begav sig tillbaka till Tyskland igen då militärregimen i Brasilien inte var i hans smak. Redan då hade han utvecklat fram en portabel musikspelare, men tydligen inte förstått hur stort det var och inte heller tagit patent på det.

Andreas Pavel, Stereobelt and Walkman.

Enligt honom var det en estetisk dröm som gick i uppfyllelse, i hörlurarna för första gången någonsin hördes Push Push med flöjtisten Herbie Mann och gitarristen Duane Allman. Från och med den stund kunde varje ögonblicks stämning förhöjas med musik.

Ingen av företagen såg potentialen i hans uppfinning, Grundig, Yamaha, Philips, ITT.

They all said they didn’t think people would be so crazy as to run around with headphones, that this is just a gadget, a useless gadget of a crazy nut.

I Milano 1977 ansökte han om patent och gjorde det i USA, Japan, England och Tyskland. Under tiden hade han sitt exemplar och fick frågor på bussen – tänk er, den enda i världen med portabel musik i hörlurarna.

Sony började 1979 att sälja Walkman och 1980 började dom att förhandla med Andreas Pavel om pengar. Resultatet blev att 1986 fick han rättigheter till en bråkdel och skulle inte få kallas Walkmans uppfinnare. Detta ledde till att 1989 nya förhandlingar tog fart som dränerade Andreas ekonomiskt – 1996 då förhandlingarna lades ner var han i 3 miljoner dollars skuld. Under tiden hade han ibland förföljts av Sony och varit rejält trampad på.

När man vet vad man har rätt till så spelar det ingen roll, det är bara att kämpa vidare vilket gjorde att Andreas i sitt totala underläge ändå fortsatte att slåss. Vilket till slut 2003 fick Sony att erbjuda en sluten lösning. Enligt rykten ska det röra sig om åttasiffrig summa samt en liten summa av viss Walkman försäljning.

Idag lever Andreas Pavel i Brasilien och Italien där han utvecklar och stödjer musikprojekt, bland annat finansieringen av en diskografi över all musik som någonsin gjorts i Brasilien, där allt ska framgå över vem-och-vad. Han har även främjat karriären för Altamiro Carrilho som är enligt Andreas är den största levande musikern i Brasilien.

Det är såklart att han har möjlighet för att fortsätta stämma företag som utvecklat mp3 spelare eftersom tekniken är kommen ur Walkmans. Men Andreas Pavel avstår och vill inte bli insugen i förhandlar som aldrig tar slut. Filosofi och musik är hans passion i livet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.