B filmen ‘Devil’s Pass’

Denna B film var jag tvungen att se eftersom det är den enda som filmatiserat den fortfarande oförklarliga och mystiska händelsen vid Dyatlovs passagen 1959. För er som inte alls känner till den händelsen kan läs inlägget Dyatlovs Passage 1959. Det som gör Devil’s Pass intressant är att den baseras på en verklig händelse som den tar avstamp från och vill bearbeta händelsens mest kända teorier, samtidigt som den gör sin egen. När man kan bortse från bristerna så som dåligt skådespel och överansträngd humor – så lyckas den på något vis och jag uppskattar det. Filmen går ut på att 5 studenter från USA ska göra samma tur som den ledd av Dyatlov gjorde 1959. Med sig har dom filmutrustning och ska dokumentera allt, därav är filmen en upphittat-videomaterial-film och ”handhållen” i sin stil. Regissören till filmen är Renny Harlin och nedan finns intervjuer där han berättar om filmen.

Filmen illustrerar några populära teorier om vad som kan hänt i Dyatlovs passagen visuell. För många runt om i världen som är intresserade av detta fallet är det tacksamt att kunna se händelserna i en riktig miljö. Lavinteorin utspelas i filmen och möjligheterna för att den skulle ha dödat dom nio vandrarna bearbetas. I en scen får man glimta (ifall man är uppmärksam) och se varelser i bakgrunden, kanske Yeti, och på detta sätt prövar filmen olika teorier genom handlingen. Nödraketerna dom skjuter upp i en scen blir dom rapporterade röda ljusen som sågs av folk i bergen. Vidare börjar filmen utforska teorierna som är kvar, att dom kom till en plats i bergen där det bedrevs en hemlig forskning under topphemlig militär ledning.
 

Det finns många lösa knutar i filmen och det är en film som i slutet ger sin version av vad som hände den 27:e januari 1959 med dom nio ryska fjällvandrarna i Otortenberget i norra Uralbergen. Om ni vill se en film i B genren så rekommenderar jag Devil’s Pass, också titulerad som The Dyatlov Pass Incident.

 

Devil's Pass.

 

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *